Apteekki Suomen
Apteekki ilman reseptiä
Suomen puhelin:
Kansainvälinen puhelin:
Ostoskorisi
€ 0.00

Ennenaikainen siemensyöksy: hoito ja lääkkeet liian nopeaan laukeamiseen

Ennenaikaisesta siemensyöksystä käytetään myös termiä herkkä siemensyöksy (tieteelliseltä nimeltään ejaculatio praecox). Käytännössä se tarkoittaa sitä, että mies laukeaa lähes aina liian aikaisin, kuin hän itse tai hänen seksikumppaninsa sitä toivoisivat. Tätä seksuaalista toimintahäiriötä luonnehtivat myös vaikeus kontrolloida siemensyöksyä tahdonalaisesti, sekä häiriön aiheuttamat haitat. Vaiva on hyvin tavallinen esiintyen joka ikäluokassa, joten diskurssi aiheen ympärillä on tärkeää. Tarkkaa aikamääritelmää ennenaikaiselle laukeamiselle on vaikeaa asettaa, mutta monissa lääketieteellisissä tutkimuksissa on alarajaksi asetettu usein kahden minuutin virstanpylväs.

Suomalaisille korkeakouluopiskelijoille teetettiin vuonna 2012 terveyskyselytutkimus, jonka tulosten mukaan korkeakouluopiskelijamiehistä noin kymmentä prosenttia on vaivannut ennenaikainen siemensyöksy kuluneen 12 kuukauden aikana.

Ennenaikaisen siemensyöksyn neljä alatyyppiä

Aihe on monelle tuttu, mutta harvat ovat tietoisia siitä, kuinka monesta eri syystä ejakulaatio voi tapahtua ennenaikaisesti. 

Liittyvä Artikkeli: Reseptivapaa Geneerinen Cialis on Suomessa suosittu erektiolääke

Seuraavassa luettelemme neljä tunnettua alalajia:

  • Elinikäinen ennenaikainen siemensyöksy: Ominaista tälle on, että se on ollut ”aina” eli heti ensimmäisestä seksuaalisesta kokemuksesta alkaen.
  • Hankittu ennenaikainen siemensyöksy: Ejakulaatio on aiemmin onnistunut normaalisti, mutta ajan myötä muuttunut herkemmäksi.
  • Luonnollisesti vaihteleva siemensyöksy: Siemensyöksylatenssi on vaihteleva, mutta voi toisinaan olla häiritsevän nopea. Tätä ei varsinaisesti pidetä toimintahäiriönä, vaan luonnonmukaisena vaihteluna.
  • Nopeaksi koettu eli subjektiivisesti ennenaikainen siemensyöksy: Ejakulaatiolatenssi on tässä tapauksessa normaali, mutta siitäkin huolimatta potilas kokee kärsivänsä vaivasta siemensyöksyn tahdonalaisen kontrollin ollessa normaalia huonompi tai puuttuessa kokonaan.

Liian nopea laukeaminen vaikuttaa moniin elämän osa-alueisiin

Ennenaikainen laukeaminen on monelle häpeällinen, jopa alentava asia. Tilanteeseen liittyy monesti negatiivisia subjektiivisia seurauksia, kuten huolta, ahdistuneisuutta sekä turhautumista ja monet jopa välttelevät ikävien fiilisten seurauksena seksin harrastamista tyystin. Itsetunto voi kärsiä ja niin myös parisuhde, sillä suurimmalle osalle ihmisistä on seksi elintärkeä osa hyvää ja onnellista kumppanuussuhdetta.

Asian kanssa ei kuitenkaan tarvitse jäädä ypöyksin ja aiheesta on tarjolla paljon kirjallisuutta. Osassa tapauksista lääkärin pakeilla käynti on tarpeen.

Ennenaikaisen siemensyöksyn hoidosta on hyötyä

Liian herkkää laukeamista hoidetaan monella tapaa ja hoitomenetelmän valintaan vaikuttavat luonnollisestikin syyt vaivan takana. Monesti lääkärin apua hakeva potilas on kärsinyt vaivasta jo vuosikausia ja monet lykkäävätkin avun hakemista toivoen asian korjaantuvan itsestään. Näin käy harvemmin, mutta se on täysin mahdollista.

Hoitoon hakeutumisen ensiaskeleina on usein selvittää se, ettei vaivan takana ole mikään elimellinen syy. Myös vaivan vaikeusaste kartoitetaan. Ei-lääkkeellisiä hoitokeinoja ovat käyttäytymis- ja seksuaaliterapia. Käyttäytymisterapiaan kuuluu niin sanottu start-stop-tekniikka, josta lisää seuraavassa.

Siemensyöksyn estäminen hoitokeinona

Psykologin juttusilla tapahtuvan terapian lisäksi voi vaivaa hoitaa itsenäisesti. Myös kumppanin osallistumisesta voi olla paljon hyötyä. Aiemmin mainitussa aloitus ja pysäytys -taktiikassa aloitetaan masturbointi tai yhdyntä ja lopetetaan se siemensyöksyn lähestyessä. Tämä tulisi toistaa useita kertoja.

Liittyvä Artikkeli: Yhä useampi suomalainen ostaa Kamagra Oral Jelly -erektiolääkkeen halvemmalla netistä

Siemensyöksyä voi estää myös kondomin käyttämisellä, mikä vähentää tuntumaa. Myös itsetyydytystä voi harjoitella kondomin avulla.

Lääkärin suosittelemat lääkkeet ennenaikaiseen siemensyöksyyn

Suomessa on tarjolla dapoksetiinia sisältäviä lääkkeitä ennenaikaisen siemensyöksyn hoitoon. Lääkkeet ovat tehokkaita ja nopeavaikutteisia, mutta harmittavan kalliita hoitokeinoja. Ne on tarkoitettu 18–64-vuotiaiden miesten ennenaikaisen ejakulaation hoitoon ja nautitaan 1–3 tuntia ennen suunniteltua yhdyntää.

Myös masennuksen hoitoon tarkoitetuista lääkkeistä on todettu olevan apua. Näitä ovat SSRI-lääkkeet eli serotoniinin takaisinestolääkkeet. Ne vaikuttavat siemensyöksyn säätelyyn osallistuvaan aivokeskukseen lisäämällä kyseisen välittäjäaineen pitoisuutta aivoissa. Näitä lääkkeitä on kuitenkin käytettävä säännöllisesti, jotta määrä saataisiin nostettua tehokkaalle hoitotasolle.

Vaihtoehtona ovat myös paikallispuudutteet, jota levitetään penikseen noin 30 minuuttia ennen seksin harrastamista. Puuduttavan voiteen kanssa on kuitenkin muistettava käyttää aina suojaa yhdynnässä, ettei se vaikuta puuduttavasti myös kumppanin sukupuolielimiin.

Minun käyttäjä