Apteekki Suomen
Apteekki ilman reseptiä
Suomen puhelin:
Kansainvälinen puhelin:
Ostoskorisi
€ 0.00

Kireä esinahka: Oireet, leikkaus ja balanitis xerotica obliteransin hoito

Esinahka, esari, kikkelin huppu tai peniksensuoja on miehen sukupuolielimissä oleva kaksinkertainen ihopoimu, jonka tarkoituksena on osittain suojata siittimen päässä sijaitsevaa terskaa. Joskus tämä poimu voi kuitenkin tiukanpuoleinen, eikä sitä saa helposti vedettyä peniksen pääosan yli. Tätä tilaa kutsutaan kireäksi esinahaksi tai fimoosiksi.

Tila on suhteellisen yleinen vastasyntyneillä vauveleilla, mutta helpottaa yleensä jo taaperoiässä tai viimeistään teininä. Se voi joissain tapauksissa jäädä ongelmaksi aikuisikään asti ja joskus aiheuttajana ovat pitkään jatkuneen tulehduksen tai venymisvaurion jälkiseuraukset. Ahdas esinahka ei ole leikin asia, vaan voi hoitamattomana altistaa miehen genitaalit pahanlaatuisten kasvainten kehittymiselle.

Kireän esinahan aiheuttamat oireet

Ahdas esinahka voi aiheuttaa monenlaisia oireita, joihin liittyvät erilaiset kipu- ja tulehdustilat. Useimmiten potilas kokee kipua virtsatessa, erektiossa ja yhdynnässä ja tämän vuoksi sillä on fyysisinä koettujen oireiden lisäksi myös henkisiä vaikutuksia ja mahdollinen heijastus myös intiimisuhteille. Seksin tiimellyksessä saattaa esinahka myös revetä tai siihen voi tulla kivuliaita haavaumia.

Tulehdustilat aiheutuvat genitaalihygienian vaikeuksista, kun esinahan ja peniksen pään välistä aluetta ei pystytä puhdistamaan, vaan väliin jää eritettä (haiskahtavaa sissijuustoa), joka sisältää bakteereja. Kireä esinahka voi hoitamattomana aiheuttaa myös muita ongelmia, kuten valkojäkälän tai esinahan tulehtumisen, mutta niistä lisää tuonnempana.

Ahtaan esinahan hoito onnistuu leikkauksella

Kireää esinahkaa voi koittaa kotihoitaa. Se onnistuu hieroskelemalla nahkaa kevyesti sormien välissä ja venyttämällä sitä sen verran, kuin se suosiolla liikkuu. Venyttelyn yhteydessä terska kannattaa voidella perusvoiteella. Myös erilaisia välineitä, kuten pieniä ilmapalloja voi käyttää hyödyksi.

Liittyvä Artikkeli: Yhä useampi suomalainen ostaa Kamagra Oral Jelly -erektiolääkkeen halvemmalla netistä

Muualla maailmassa on tarjolla myös steroidi- eli beetametasonivoidetta, joka tepsii 4–6 viikon aikana. Kotimaassamme tätä vaihtoehtoa ei kuitenkaan ole tarjolla, joten jos venyttäminen ei onnistu, jäävät ainoaksi vaihtoehdoksi kirurgiset toimenpiteet. Niistä huomaamattomampi on preputioplastia, joka ei merkittävästi muuta sukuelimen ulkonäköä ja usein paraneekin nopeammin. Radikaalimpi versio on ympärileikkaus.

Ympärileikkaus aikuisena ja siitä toipuminen

Poistoleikkaus eli circumcisio jää joskus ainoaksi vaihtoehdoksi. Se on myös varmin tapa poistaa ongelma kokonaan. Leikkaus on kuitenkin kyseenalainen, sillä siinä poistetaan peniksen herkkiä alueita, mikä vaikuttaa tuntoaistimukseen.

Ympärileikkaus toteutetaan aikuisille usein paikallispuudutuksessa ja sitä ennen on mahdollista saada myös esilääkitys. Noin tunnin kestävä päiväkirurginen toimenpide on täysin kivuton. Lapset nukutetaan tavallisimmin. Leikkauksen jälkeen oloa tarkkaillaan usein muutamien tuntien ajan, minkä jälkeen potilas pääsee kotiin.

Sairasloman tarve arvioidaan leikkauspotilaan työnkuvan mukaan ja jälkihoitoa, kuten haavan suihkuttelua vedellä on tarpeen noudattaa. Yhdyntä ja masturbointi onnistuu kuukauden kuluttua leikkauksesta. Leikkauksen jälkeen terska saattaa olla aluksi kosketusherkkä, kun enää sitä ei suojaakaan iho. Ajan kuluessa herkkyys kuitenkin vähenee.

Balanitis xerotica obliterans on ihottumasairaus

Valkojäkälä on suhteellisen harvinainen sairaus, joka aiheuttaa luotaantyöntäviä muutoksia ihossa. Miesten sukuelimissä esiintyvää versiota kutsutaan nimellä balanitis xerotica obliterans eli arpeuttava terskatulehdus. Tässä sairaudessa esinahan iho ja ihonalaiskudos tulehtuvat, mikä saa aikaan kurjan arpikurouman. Iho muuttuu yleensä paksuksi ja jäykäksi sekä vaaleaksi.

Lääkärissä käyminen on välttämätöntä ja jos tilanne ei helpota lääkinnällä, on ympärileikkaus ainoa vaihtoehto, sillä muutoin tauti aiheuttaa vääjäämättä syöpäriskin.

Balaniitin hoitotavat

Myös itse esinahka voi tulehtua. Tällöin ihopoimun alle kertyy eritettä, mikä aiheuttaa märkäistä vuotoa ja ihon ärsytystä. Tulehdus voi aiheutua myös intiimihygienian puutteesta tai käyttötarkoitukseen sopimattomasta saippuasta. Kireä esinahka äityy tulehdukseen asti valitettavasti herkemmin kuin väljä.

Tulehdusta voi hoitaa kotikonstein suihkutellen runsaalla vedellä. Myös antibioottitipat ja suun kautta nautittavat antibiootit voivat toimia hoitona.

Minun käyttäjä