Apteekki Suomen
Apteekki ilman reseptiä
Suomen puhelin:
Kansainvälinen puhelin:
Ostoskorisi
€ 0.00

Miehen erektio: kesto, aamuerektio ja syitä sille, miksi ei seiso

Kuvitellaan tilanne, jossa Matti ja Mirva ovat olleet naimisissa kaksi kokonaista vuosikymmentä. Jälkikasvu alkaa olla jo tarpeeksi vanha suoriutumaan arjen askareistaan itse ja nyt avioparilla olisi viimein aikaa toisilleen. Mikä ratkiriemukkainta, vaimolla vaikuttaisi olevan myös kiihkeä vaihe, suorastaan kiima-aika, mutta Matti-paran erektio ei jostain syystä pysy pystyssä. Nainen miettii hiljaa mielessään olevansa liian ruma ja epähaluttava ja mies kokee valtavia suorituspaineita ollessaan kykenemätön seksiin. Ratkaisu? Molemmat vaikenevat asiasta ollen tuppisuina tyytymättömiä suhteessa ja ajautuen väistämättä erilleen läheisyyden, suukottelujen ja hipsutustenkin hiipuessa minimiin.

Tämä ei itse asiassa ole harvinaislaatuinen skenaario ja surullisinta asiassa on se, että hullunkurinen tilanne olisi ollut estettävissä puhumalla ja kenties sillä, että molemmilla osapuolilla olisi ollut tietoa erektiohäiriöiden mahdollisista syistä.

Seksuaaliterveysklinikan mukaan kohtalaisia tai vakavanlaatuisia erektiohäiriöitä on tutkittu olevan noin parilla sadalla tuhannella suomalaismiehellä, kun taas lievempiä vaikeuksia kohtaa noin 300 000 miessukupuolen edustajaa. Lähes jokainen mies kärsii joskus lievemmistä ongelmista.

Et ole yksin: tutkimustuloksia miehen erektiosta

Satunnaisten erektio-ongelmien koetaan olevan yleisiä ja eräänkin kyselytutkimuksen valossa kolmella miehellä neljästä epäonnistuu yhdyntä erektio-ongelmista johtuen joka viidennellä kokeilukerralla. Satunnainen lerpahdus seksin aikana pitäisi kuitenkin normalisoida, sillä silloin kyse ei ole erektiohäiriöstä, vaan tilanne on täysin tavallinen.

Liittyvä Artikkeli: Levitra, Vardenafil tai niiden rinnakkaisvalmiste on netistä tilattuna käytännössä reseptivapaa

Toisen tutkimuksen mukaan vaikeat erektio-ongelmat eivät väestötasolla ole kovin yleisiä. Vuonna 2015 kolmellatoista prosentilla oli ollut viimeisen 12 kuukauden aikana toistuvia vaikeuksia erektion saamisessa tai ylläpitämisessä yhdynnän aikana, kun taas 4 %:lla ongelmaa oli ollut miltei jatkuvasti. Tutkimusten mukaan ongelmia esiintyy kaikissa sukupolvissa ja erityisesti nuorilla ne voivat johtaa haluttomuuden kierteeseen. Iän myötä ne yleistyvät yli viisikymppisillä.

Syitä siihen, miksi miehellä ei seiso

Seisokkivaikeus voi olla psykologinen tai johtua fyysisistä tai mielen sairauksista. Listassa yksityiskohtaisia syitä yleisimmille erektio-ongelmille:

 • Jännitys: Suorituspaineet ovat hyvin yleinen syy ja esiintyvät erityisesti ensimmäisillä kerroilla uuden, ihanan seksikumppanin kanssa.
 • Stressi: Ankara ja kauan jatkunut työ- tai henkilökohtaisen elämän stressi on niin kokonaisvaltaisen uuvuttava tila, että aiheuttaa vaikeuksia myös sänkypuuhissa.
 • Savukkeet: Tupakointi huonontaa verenkiertoa ja mitä enemmän mies tupruttelee, sitä enemmän hän tekee hallaa pikkukaverilleen.
 • Liika läträys: Liika viinanjuonti tai tissuttelu tappavat erektion hitaasti, mutta varmasti.
 • Uneliaat Uunot: Joskus uupumus on niin voimallista, ettei erektio kerta kaikkiaan onnistu.
 • Itsetuntovaikeudet: Mies voi kokea riittämättömyyden tunnetta lakanoiden välissä.
 • Sairaus: Muun muassa Parkinsonin tauti, ms-tauti, eturauhasen sairaudet ja diabetes tuovat ongelmia erektioon.
 • Lääkkeet: Lukuisat lääkkeet voivat vaikuttaa erektioon. Niitä ovat esimerkiksi beetasalpaajat ja diureetit.
 • Retuperällä oleva terveydentila: Ylipainolla ja liikkumattomuudella on todettu olevan yhteys impotenssiongelmiin.
 • Puutostilat: D-vitamiinin puutteen on havaittu liittyvän erektiovaikeuksiin. Tämä tulisi ottaa huomioon erityisesti täällä Pohjolassa, sillä talvemme on pitkä ja pimeä. Silloin vitskuja voi napata purkista.
 • Sooloilu: Itse tuoettu orgasmi saa elimistön tuottamaan prolaktiini-hormonia. Hormonipiikin synnyttyä voi olla vaikeaa saavuttaa erektiota ja saada siemensyöksyä hetkeen.

Seuraavaksi tutustumme syihin, joiden vuoksi niitä saattaa esiintyä.

Aamuerektion puute kertoo tilanteen vakavuudesta

Teltta pystyssä herätessä? Yöllisen ja aamuisen seisokin aikana siittimeen pumppautuu happipitoista verta, jonka tarkoituksena on säilyttää paisuvaiskudoksen happitasapaino ja edesauttaa soluhyvinvointia. Myös mieshormoni testosteronin erittyminen on suurinta noin kello neljän ja kuuden välillä yöllä.

Liittyvä Artikkeli: Kannattaako erektiolääke Kamagra ostaa Suomesta apteekista vai reseptivapaasti netistä?

Nukkumisen aikana ilmestyvät erektiot ovat merkki erektiokyvystä, peniksen toimimisesta ja siitä, että veritiehyet ovat kunnossa. Hälytyskellot soimaan päräyttäviä merkkejä ovat, jos ne häviävät tyystin tai jos erektio lopahtaa jatkuvasti kesken seksin.

Erektion kesto voi vaihdella

Suomalaisten seksikäyttäytymistä on kartoitettu jo pidemmän aikaa. Keskimääräisen erektion syntymisen ajaksi on määritetty 3–8 sekuntia, kun taas itse erektioaika vaihtelee yksilöittäin. Mittavinta vaihtelevuus on kuitenkin ikäryhmittäin ja miehen erektion kesto vähentyykin huomattavasti sen jälkeen, kun mies on täyttänyt 30 vuotta.

Ikäryhmän 21–25-vuotiaat yleinen maksimaalinen erektioaika vaikuttaisi olevan pisin, 54,43 minuuttia, kun taas 31–35-vuotiailla se laskee jo 47,24 minuuttiin. 56–60-vuotiaiden erektio kestää keskimääräisesti 21,62 minuuttia ja yli seitsemänkymppisillä alle minuutin.

Minun käyttäjä