Apteekki Suomen
Apteekki ilman reseptiä
Suomen puhelin:
Kansainvälinen puhelin:
Ostoskorisi
€ 0.00

Miehen hedelmällisyys, siemennesteen laatuun vaikuttavat tekijät ja testi

Toiveissa käärö, joka tuo mukanaan kakkavaippojen, tuttien, potkupukujen ja helisitimien täyteisen vauva-arjen? Myöntävä vastaus ja hartaan toivomuksen täyttyminen edellyttävät siittämisen nappiin menemistä.

Siemenneste, sperma tai tuttavallisemmin mälli on siittiöitä sisältävää miehen kehon tuottamaa eritettä. Se valmistuu kiveksissä ja sen tuotanto alkaa murrosiässä jatkuen aina kuolinvuoteelle saakka. Spermaeritteen tehtävänä on suojata siittiöitä, jotka hedelmöittävät munasolun saattaen naisen raskaaksi. Miehen sperman laadun tiedetään jonkin verran heikkenevän iän myötä, mutta myös seniori-iällä on mahdollista tulla isäksi, kuten 69-vuotiaana pienokaisen saanut tasavallan presidenttimme Sauli Niinistö todistaa.

Miehen hedelmällisyys pähkinänkuoressa

Naisen munasolut valmistuvat jo hänen ollessa sikiö, kun taas mies tuottaa niitä tasaiseen tahtiin läpi elämänsä. Monet parit hakeutuvat kauan lasta yritettyään lapsettomuustutkimuksiin ja sperman huono laatu on syynä lapsettomuuteen jopa 30-50 %:ssa tapauksista. Miehen lapsettomuuden syynä voi olla toki muukin seikka, kuten esimerkiksi ongelmat seksielämässä.

Siemennesteen laatuun vaikuttavat tekijät ja laadun arviointi

Miehen sperman laatua arvioidaan muun muassa siittiöiden lukumäärän, liikkuvuuden ja epämuodostumien kannalta. Toki myös muut asiat kuin siittiöt vaikuttavat sperman laatuun.

Liittyvä Artikkeli: Vältä reseptin hankkiminen ja osta Suomessa suosittu erektiolääke Levitra netistä

Sperman laatua heikentäviä miehen kontrolloimattomissa olevia tekijöitä ovat synnynnäiset häiriöt, kiveslaskimon suonikohjut sekä esimerkiksi aiemmin sairastettu ja pidempään hoitamattomana ollut sukupuolitauti, kuten klamydia. Muun muassa tästä syystä on sukupuolitautitesteissä säännöllinen käyminen erityisen tärkeää. Kaikki taudit eivät valitettavasti oireile. Eräs siittiölaatua heikentävä tekijä on myös liian myöhään huomattu ja korjattu laskeutumaton kives. Siittiöt vaativat kehittyäkseen normaalia ruuminlämpöä viileämpää oleskelutilaa. Myös erilaiset tulehdukset voivat olla syynä heikkolaatuisuuteen.

Lukemattomille lapsettomuusklinikalle hakeutuville miehille tulee yllätyksenä, että sperman laatuun voi itse vaikuttaa. Suurimpia huonontavia tekijöitä ovat tupakointi epäterveellinen ruokavalio, tietyt lääkkeet ja alkoholilla ilottelu. Myös lihavuudella on vaikutusta, sillä rasvakudos lisää estrogeenin tuotantoa, mikä puolestaan vaikuttaa nesteen tuotantoon jarruttavasti. Myös pitkään jatkuva stressitila on laatua vaarantava tekijä.

Sperman laatu jatkaa laskuaan

Tutkimukset kertovat surullista tarinaa. Länsimaissa on kuluneen 40 vuoden aikana keskimääräinen siittiöpitoisuus laskenut jopa kuusikymmentä prosenttia – kuin lehmän häntä. Kotimaamme ei tästä sakista eroa, vaan laatu huononee koto-Suomessakin huononemistaan.

Laadun romahtamisen syynä pidetään erityisesti ympäristötekijöitä ja aiemmin mainittuja elämäntapavalintoja. Tuhoamme siis maapallon lisäksi myös ihmisrotumme. Aihetta on tutkittu runsaasti ja erään mielenkiintoisen tutkimuksen mukaan laatua voisi parantaa popsimalla pähkinöitä. Saksanpähkinöillä tehdyn 12 viikkoa kestäneen tutkimuksen mukaan ne ruokavalioonsa osaksi ottaneiden miesten siittiöt liikkuivat rivakammin ja niissä havainnoitiin huomattavasti vähemmän kromosomien häiriöitä.

Ongelmana siemennesteen vähäinen määrä

Joskus ongelmana voi olla liian vähäinen sperman volyymi. Alle 2 millilitran määrää kutsutaan hypospermiaksi. Siihen ei kuitenkaan itse voi erityisen paljoa vaikuttaa, joskin pidättäytyminen muutamien päivien ajan voi hieman lisätä ejakulaation määrää. Tutkimukset kuitenkin varoittavat liian pitkistä selibaattiputkista, sillä niiden mukaan lyhytkin selibaatti voi heikentää sperman laatua.

Miehille tehtävä hedelmällisyystesti paljastaa paljon

Miehen hedelmättömyyden syitä on jokseenkin helpompi tutkia kuin naisten. Siihen riittää usein yksinkertainen siemennestenäyte, joka onnistuu jopa kotona tehtävällä pikatestillä. Siinä selviää siittiöiden määrä ja liikkuvuus.

Liittyvä Artikkeli: Reseptivapaa Geneerinen Cialis on Suomessa suosittu erektiolääke

Myös klinikalle voi suunnata tutkituttamaan näytteensä. Tällöin siitä tutkitaan monia muitakin seikkoja, kuten sperman tilavuus, siittiötiheys ja mahdolliset siittiövasta-aineet. Tutkimustulos on tarkimmillaan silloin, kun edellisestä siemensyöksystä on kulunut 3–4 päivää.

Miehen hedelmällisyys ja myytit iästä

Kuten mainitsimme, on miesten ja naisten hedelmällisyydessä huomattavia eroja. Naisen alkaa olla mahdotonta tulla raskaaksi enää 50 ikävuoden jälkeen ja 32–35-vuotiaana se on jo joissain tapauksissa hyvin vaikeaa. Mitä iäkkäämpi nainen on, sitä suurempi on esimerkiksi lapsen kehitysvamman ja erilaisten komplikaatioiden riski.

Miehellä ei yleensä tällaista pelkoa ole ja isäksi on mahdollista tulla myöhemmälläkin iällä, mutta toisin kuin yleensä luullaan, myös miehen hedelmällisyys alkaa heiketä 40 ikävuoden jälkeen. Monet julkisuuden henkilöt, kuten iki-ihana Charlie Chaplin, ovat tulleet isäksi jopa yli 70 ikävuoden jälkeen (miimikko 73-vuotiaana). Kaikki eivät tähän kuitenkaan enää pystyisi, eikä lasten saaminen kultaisia eläkepäiviä viettäessään toisaalta enää ole käytännöllinen ajatuskaan.

Minun käyttäjä