Apteekki Suomen
Apteekki ilman reseptiä
Suomen puhelin:
Kansainvälinen puhelin:
Ostoskorisi
€ 0.00

Miehen sterilisaatio: vasektomiatoimenpiteet, toipuminen ja komplikaatiot

Vasektomia, eli miehen sterilisaatio tarkoittaa miehen tekemistä hedelmöittämiskyvyttömäksi. Siinä katkaistaan siemenjohtimet, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että siittiöt eivät pääse purkautumaan kiveksistä naisen kohtuun, eikä siemennesteessä ole enää siemeniä, jotka pystyisivät saattamaan naisen raskaaksi - tiedossa ei siis enää ole ihania kurkku suorana kiljuvia rakkauden kääröjä. Ejakuloitaessa ulos tulee kyllä siemennesteen muita ainesosia, kuten suolaa, metalleja (kuten sinkkiä), aminohappoja, entsyymejä, lipidejä ja steroideja, mutta ei itseohjautuvia nuijapäitä muistuttavia sukusoluja.

Kyse on raskauden ehkäisyyn tähtäävästä toimenpiteestä, joka on varsin mutkaton, vaikkakin kirurginen toimenpide. Sillä ei ole todettu olevan lainkaan haitallisia jälkiseurauksia terveyteen tai sukupuolielämään.

Milloin miehen sterilisaatioon päädytään

Naisille on olemassa jos jonkinmoisia ehkäisymenetelmiä, kuten ehkäisypillerit, pessaari, kierukka ja naissukupuolihormoneja (etonogestreeli ja etinyyliestradioli) kätevästi vaginassa erittävä ehkäisyrengas. Näistä kaikkien on raportoitu aiheuttavan eriasteisia sivuvaikutuksia, kuten mielialan heittelyitä, alakuloa ja jopa masennustakin hormonipitoisuuksiensa vuoksi. Hormonikierukan suurin ongelma puolestaan lienee siinä, että se saattaa aiheuttaa kipuja ja jopa luiskahtaa pois paikoiltaan käyttäjän tietämättä, jolloin raskaaksi tulemisen mahdollisuus on pelottavan suuri.

Miehille on kyllä historian saatossa vuosisatojen ajan yritetty kehittää erilaisia raskaudenehkäisyvalmisteita, toistaiseksi siinä onnistumatta. Ainoat toimivat vaihtoehdot ovat kondomi ja sterilisaatio. Usein sterilisaatioon päädytään silloin, kun mies on varma siitä, ettei enää (tai lainkaan) halua lapsia.

Liittyvä Artikkeli: Yhä useampi suomalainen ostaa Kamagra Oral Jelly -erektiolääkkeen halvemmalla netistä

Kotimaassamme sterilisaatioon hakeuduttaessa on käytävä läpi prosessi ja sitä varten on täytettävä hakemus. Jos mies sattuu kuitenkin olemaan vähintään 3 lapsen isä ja yli 30-vuotias, riittää siihen pelkkä lääkärin lausunto. Toimenpidettä pidetään peruuttamattomana, joten sitä on harkittava huolella.

Vasektomia: toimenpide ja toipuminen

Itse sterilointi suoritetaan paikallispuudutuksessa. Toimenpiteen aikana kivespussiin tehdään pienet viillot, joiden kautta siemenjohtimet katkaistaan siten, etteivät siittiösolut enää pääse liikkumaan tämän kohdan ohitse. Sairaslomaa tarvitaan hyvin harvoin, jos itse leikkauspäivää ei oteta laskuihin.

Leikkauksen loppuun suorittamisen jälkeen laitetaan haavoille sidokset, jotka saa yleensä ottaa pois seuraavan päivän aikana ja itsesulavat ompeleet häipyvät alueelta yhden–kahden viikon kuluessa.

Haavan kuivana pitäminen toimenpidepäivänä on tärkeää, mutta jo seuraavana päivänä on normaali suihkussa käyminen sallittua. Saunassa käyntiä tulisi kuitenkin välttää jopa parin viikon ajan.

Puudutusvaikutuksen lakattua voi leikkausalueella esiintyä lievää kipuilua, jota voi hoitaa särkylääkkein. Rasitusta ja pitkään istumista suositellaan välttelemään muutamana päivänä steriloinnin jälkeen.

Vasektomian jälkeen: tärkeää tietoa

Seksin harrastaminen on sallittua noin viikon kuluttua toimenpiteestä. Ehkäisystä on kuitenkin huolehdittava joko hormonaalisesti tai kondomia käyttäen aina siihen asti, että miehen siemenrakkuloihin mahdollisesti varastoon jääneet sukusolut häviävät siemennesteestä. Tähän saattaa kulua noin kymmenisen siemensyöksyä tai 6–8 viikkoa.

Steriliteetin varmistamiseksi siemennesteen tutkimista laboratoriokokein suositellaan noin 8–12 viikon kuluttua toimenpiteestä. Muuhun jälkitarkastukseen ei kuitenkaan ole aihetta, ellei komplikaatioita esiinny.

Miehen sterilisaation haittapuolet: hedelmällisyyden palautumattomuus

Sterilisaation suurin haittapuoli taitaa olla sen pysyvyys miehen mielen muuttuessa. Vasektomia on teoriassa mahdollista purkaa, mutta purkamistoimenpiteen onnistumistodennäköisyys on niin huono, ettei sen varaan kannata laskea mitään. Steriloinnin purku on lisäksi huomattavasti suurempi toimenpide kuin itse sterilointi ja hedelmällisyyden palautuminen on hyvin epävarmaa. Joidenkin tutkimusten mukaan se johtaa täyteen toimintakykyyn noin puolella potilaista.

Joillekin toimenpidettä harkitseville voi olla huojentavaa kuulla, että ennen toimenpidettä on kuitenkin mahdollista jättää kaiken varalta siemennestettä spermapankkiin, kuten Felicitas Mehiläiseen myöhempää tarvetta varten.

Tapauksia, joissa katkaistujen siemenjohtimien päät yhdistyvät itsestään, on raportoitu, mutta kyse on kuitenkin äärimmäisen harvinaisista poikkeuksista.

Vasektomian komplikaatiot ovat harvinaisia

Komplikaatioriski on suhteellisen alhainen, mutta kyseessä on kuitenkin kirurginen toimenpide, joten komplikaatiot ovat aina mahdollisia.

Suosittelemme ottamaan välittömästi yhteyttä lääkäriin, jos kivespussin tai itse haavan alueelle ilmenee kovaa kipua, kipu ja turvotus alkavat lisääntyä tai haava vuotaa jatkuvasti. Myös kuumeen nouseminen yli 38 asteeseen on oire, joka tulisi käydä tarkistuttamassa lääkärissä.

Myöhemmin siemenjohtimien päiden kohdalle saattaa kehittyä pikkuruiset kyhmyt arpikudoksesta ja ne voivat tuntua jopa kosketellen. Nämä ovat kuitenkin täysin vaarattomat.

Minun käyttäjä