Apteekki Suomen
Apteekki ilman reseptiä
Suomen puhelin:
Kansainvälinen puhelin:
Ostoskorisi
€ 0.00

Verta siemennesteessä: hematospermian syyt ja ruskea tai punainen siemenneste

Tiesitkö, että normaalisti siemenneste on oikea vitamiinipommi, joka sisältää lukuisia vitamiineja ja hivenaineita, kuten seleeniä, kaliumia, fosforia ja sinkkiä? Lisäksi siitä löytyy C- ja B12-vitamiineja ja magnesiumia, proteiinia ja sitruunahappoa. Sen kerrotaan olevan turvallinen myös nieltynä ja lisäävän raskauden turvallisuutta, sillä siemenneste sisältää partnerin antigeenejä. Se on väriltään vaaleaa tai sameaa. Joskus siemennesteen seasta voi kuitenkin löytyä verta, mikä värjää sen punertavaksi tai jopa rusehtavaksi.

Verinen siemenneste eli hematospermia on suhteellisen normaali oire kaikenikäisillä miehillä, mutta sen yleisyyttä on vaikea tutkia. Jotkut arvioivat yhden viidestä tuhannesta kokevan oireen jossain elämänsä vaiheessa ja useimmat potilaat ovat 30–40-vuotiaita.

Verta siemennesteessä: mahdollisia syitä

Hematospermialle on olemassa monia mahdollisia syitä, joista useimmat ovat vaarattomia. Yleisin syy on infektio ja tulehdus. Patogeeneihin lukeutuvat gramnegatiiviset bakteerit (usein ulosteessa lymyilevä kolibakteeri eli Escherichia coli), tippuria aiheuttava gonokokki (Neisseria gonorrhoeae) , Chlamydia trachomatis (aiheuttaa klamydiaa) ja Treponema pallidum (aiheuttaa kuppaa). Myös HSV-tyyppi 1 tai 2 tai jopa HPV-infektio ovat mahdollisia aiheuttajia. Harvoin kyse on oireesta jostain vakavammasta, kuten pahalaatuisesta kasvaimesta. Tähän keskitymme lisää myöhemmin.

Liittyvä Artikkeli: Kannattaako erektiolääke Kamagra ostaa Suomesta apteekista vai reseptivapaasti netistä?

Joskus harvoin kyseessä on kroonisen tulehdustilan, kuten tuberkuloosin tai skistosomiaasin aiheuttama oire. Verinen sperma voi olla seurausta myös eturauhasen, kivesten tai lisäkivesten tulehduksesta. Kun eturauhasessa on jotain vikaa, oireilee se usein siemennesteen verisyydellä. Poikkeamia eturauhasen normaaliin toimintaan voi aiheuttaa muun muassa eturauhasen bakteeritulehdus, hyvälaatuinen eturauhasen liikakasvu, tulehdus, kystat, tai virtsakivet.

Siemennesteessä voi olla verta johtuen virtsaelinten alueelle vastikään tehdystä leikkauksesta tai muusta toimenpiteestä (kuten biopsiasta eli näytteenotosta eturauhasen alueelta). Harvat tietävät, että verenohennuslääkkeet voivat altistaa veriselle siemennesteelle.

Suhteellisen usein on syynä seksuaaliseen käyttäytymiseen tai itsetyydytykseen liittyvät asiat, kuten liiallinen seksin tai onanoinnin harrastaminen, pidentynyt selibaatti tai keskeytetty yhdyntä. Jo pikkuruinen vamma virtsaputken alueella seksin yhteydessä voi tuoda siemennesteeseen verta.

Useissa tapauksissa syy jää selvittämättä, mutta tämä ei haittaa, sillä jos oireet eivät jatku, ei kyse todennäköisesti ole mistään vakavasta.

Milloin hoitoon hematospermian vuoksi?

Ejakulaatiossa havaittava veri aiheuttaa monelle miehelle huomattavaa ahdistuneisuuden tunnetta – onhan penis hyvin arka alue ja monelle miehelle suorastaan pyhä ruumiinosa. Usein kertaluontoinen verilöydös ei anna syytä huoleen, vaan on normaali poikkeama.

Toistuva verinen siemenneste voi kuitenkin olla merkki ongelmasta, joka on hoidettava. Yleensä pahalaatuiset löydökset havaitaan yli 40-vuotiailla potilailla.

Ruskea tai punainen siemenneste voi olla merkki vakavasta sairaudesta

Kuten mainittua, voi punertava siemenneste olla merkki esimerkiksi sukupuolitaudista, kuten kupasta, tippurista tai klamydiasta. Vaikka sukupuolitaudit eivät itsessään olekaan vaarallisia, muuttuvat ne sellaisiksi ajan mittaan hoitamattomina. Verinen ejakulaatio saattaa myös olla ainoa sairauden merkki, joten mies voi tietämättään tartuttaa kumppaninsa.

Liittyvä Artikkeli: Viagra voi tilata netistä edullisesti, anonyymisti ja nopeasti

Usein veri on eritteiden joukossa merkki siitä, että jotain on pielessä. Verinen uloste tai yskä voi pahimmassa tapauksessa olla merkki syövästä, mutta hematospermian tapauksessa on harvoin kyse siitä.

Joskus käy kuitenkin niin, että tutkimuksissa todetaan eturauhassyöpä tai virtsarakon (virtsateiden) syöpä.

Miten hematospermiaa tutkitaan?

Siemennesteen verisyyden tutkiminen tehdään joko urologin tai yleislääkärin pakeilla. Diagnoosissa tärkeintä olisi selvittää syy ja sulkea pois infektion mahdollisuus. Perustutkimuksessa tarkastellaan ulkoiset sukupuolielimet ja tunnustellaan eturauhasta peräsuolen kautta. Joskus lääkäri määrää potilaansa myös verikokeeseen (prostataspesifinen antigeeni eli PSA), jossa saadaan tietoa eturauhasen kunnosta.

Kun kyse on pitkittyneestä ongelmasta, eikä syytä näytä löytyvän, voidaan eturauhanen tutkia vielä ultraäänilaitteella tai virtsarakko voidaan tähystää.

Joskus kyse saattaa olla niin kutsutusta pseudo-hematospermiasta, jossa veri on peräisin kumppanilta esimerkiksi vaginaalisessa tai anaaliyhdynnässä tulleiden haavaumien seurauksena. Noin 70 %:lle potilaista ei löydetä selkeää syytä hematospermiaan tutkimustenkaan jälkeen.

Minun käyttäjä